Foglalás itt »

Turisztikai látványosságok

Székely Nemzeti Múzeum

Székely Nemzeti Múzeum
Székely Nemzeti Múzeum

A Székely Nemzeti Múzeum, Székelyföld legelső múzeuma 140 éves múltjával ma a magyar nyelvterület egyik jelentős közgyűjteménye és tudományos-művelődési intézménye. Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi épület 1875-től látogatható.

Cím: Kós Károly utca 10. szám, Kovászna megye

Telefon: +40 267 312 442

További információk: www.sznm.ro.


Székelyföldi Vadászati Múzeum

Vadászati Múzeum
Vadászati Múzeum

Ismerkedjen meg székelyföld vadászati kultúrájával, a Kárpát-kanyar vadvilágával egy élethű kiállítás keretén belül! A Székelyföldi Vadászati Kiállítás 300 trófeával, több száz vadászattal kapcsolatos tárggyal, virtuális vadászattal és a világon egyedülálló módon életnagyságúra megformázott medvebarlanggal várja látogatóit.

Cím

Bene-ház, Sepsiszentgyörgy, Gróf Mikó Imre utca 11. szám alatt.

Telefonszám: 0400720 000 707

Bővebb információk a www.vadon.ro weboldalon.


Kálnoky kastély - Erdélyi élet múzeuma

A Kálnoky-kastély
A Kálnoky-kastély

A Kálnoky kastélyt Kálnoky István kezdte építeni 1648-ban. Az épületet fia bővítette ki, és később a díszítő elemeket is ő adta hozzá. Ezt a munkát jobbágyok végezték, ami abban az időben megszokott volt Erdélyben.

A restaurált épület 2017. áprilisában nyitotta meg kapuit, és olyan turistákra vár, akik látni szeretnék az egykori erdélyi főúri élet múzeumát.

Cím

525104, Miklósvár, Fő út 186 szám.

Bővebben a múzeumról: Muzeul Vieții Transilvănene


Haszmann Pál Múzeum

Haszmann Pál Múzeum
Haszmann Pál Múzeum

A Damokos Gyula által neoklasszicista stílusban építtetett udvarházban talált helyet a Haszmann Pál nevét viselő múzeum. A kúriát körülvevő közel két hektár területen a székelység egyéb, épített örökségei állnak: székely házak és kapuk, vízimalom, valamint fából, illetve kőből faragott székely síremlékek. A mezőgazdasági szerszámokból és gépekből összeállított hatalmas gyűjtemény Erdély területén egyedülálló. A múzeum számos kollekciója közül a legértékesebb az öntvény-kályha, valamint a hangsugárzó eszközök gyűjteménye; az utóbbi a „Háromszéki Rádió Története” cím alatt jött létre.

A látogató, ha kedve kerekedik, a két világháború közötti időből származó rádiót, patefont vagy akár gramofont is hallgathat.

Cím

Csernáton, 330 sz., Kovászna megye.

Telefonszám: +4 0746 103 796, +4 0267 367 612

Bővebben a múzeumról: kezdi.info/haszmannpalmuzeum


Kézdivásárhely

Kézdivásárhely
Kézdivásárhely

Kézdivásárhely, melyet egykor a céhek városának, vagy a vargák városának is neveztek, sajátos udvarteres szerkezetével a vidéken egyedülálló építészeti különlegesség. Az egykori Kézdiszék központja, amely egyben a Kárpát-medence legkeletibb városa, ma is túlnyomóan magyar lakosságú. A város egyik legkedveltebb turisztikai célpontja a Céhtörténeti Múzeum, amely 1972-ben a régi városháza épületében nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A hagyományos mesterségeknek szentelt termekben az illető mesterségek (fazekas, varga, cipész, szűcs, kovács, lakatos, mézeskalácsos, kalapos, szabó vagy asztalos) teljes eszközkincse megtekinthető, valamint a termékek is, amelyeket ezen eszközökkel állítottak elő. A különböző mesterségeknek szentelt termekben nemcsak a munkafolyamatok pillanatai követhetők nyomon, de az illető mesterségekhez köthető dokumentumok, a céhes élet jelképei (zászlók, címerek, céhes ládák és iratok) is.

A múzeum egy másik büszkesége a mintegy kétszáz, erdélyi magyar népviseletbe öltöztetett baba, amelyek Erdély csaknem minden tájegységét képviselik. Ez nemcsak látványként egyedülálló, de a gyűjtemény néprajzi értéke is felbecsülhetetlen.

A kézdivásárhelyi udvarterek sajátos építészeti emlékek, egyedülállóak az országban. Gyakorlatilag régen egy-egy család udvarai voltak, amelyek mára keskeny, jellegzetes utcákká alakultak át, megtartva a régi struktúrákat. A városban 1960-ban még 71 udvartér létezett, amelyeket a benne lakó régi családokról neveztek el. A házak kovácsoltvas erkélyei és díszítményei szintén figyelemre méltó építészeti és díszítőművészeti megvalósítások.

Bővebben a városról itt olvashat.


Kovászna

Kovászna
Kovászna

Kovásznát a rendkívül gazdag természeti kincsei európai szinten is jelentős üdülőhellyé teszik. Ásványvizeit és az erőteljesen ionizált légkörét évtizedek óta szívgyógyászati és érrendszeri megbetegedések kezelésére használják. A városban megtalálható gázfürdők, népies megnevezéssel mofetták, rendkívül változatos vegyi összetételükkel, lehetőleg meleg ásványvizes előfürdővel kombinálva, kiváló gyógyhatással vannak nemcsak az érrendszeri, de az idegrendszeri és a mozgásszervi megbetegedésben szenvedők számára is.

A város főterén található a Pokolsárnak nevezett iszapos, kénes-szén-dioxidos gázkitörés, melyet régebben fürdőkúrára használtak, mára pedig a város szimbólumává vált.

A városhoz tartozik a festői szépségű Tündérvölgy, valamint a nevezetes ipartörténeti emlék, a Kovászna-Kommandó közti erdei keskeny vasút, amelyet 1892-ben helyeztek üzembe, de amely nyaranta még ma is különleges élményutazást nyújt.

Bővebben a városról itt olvashat.


Székelyföldi Lovasközpont

Székelyföldi Lovasközpont
Székelyföldi Lovasközpont

A Benedekmezői Lovasközpont szakképzett tréner által irányított lovaglás oktatással, lovas túrával, lovas kocsikázással, illetve lovas foglalkozásokkal várja vendégeit. A lovasközpont tevékenységei között gyermekek, felnőttek, kezdők és haladók egyaránt megtalálják a számukra legmegfelelőbb tevékenységet. A központ így egy tartalmas nap eltöltésére kínál lehetőséget, párok, családok vagy akár csoportok számára.

Előzetes bejelentkezés szükséges!

Cím

Benedekmező, Kovászna megye

Telefonszám: 0731329227

Bővebb információk a www.vadon.ro weboldalon.


Sugásfürdő

Sugásfürdő
Sugásfürdő

A gyógyulni vágyókat Sugásfürdő szénsavas-vasas ásványvíz forrással és mofettával várja. A látogatók jelzett túraösvényeken fedezhetik fel a körülvevő bükkerdő szépségét, illetve a gyerekek kedvenc szórakozóhelye lehet az erdei kalandpark és a mászófal, amely különböző nehézségi fokozatú elemeket tartalmaz. Már a 6 éves korú gyerekek is kipróbálhatják, felkészült szakemberek várják az érdeklődőket.

A sugásfürdői kvarchomokkal megszórt műfüves borítású teniszpályát májustól októberig lehet kibérelni, ahol az esti világításnak köszönhetően egészen 21 óráig lehet játszani. Az üdülőhelyre látogatókat tizennyolc lyukas minigolf pálya várja. A pályák bérléséhez előjegyzés szükséges.

Cím

Sugásfürdő, Kovászna megye

Előjegyzés: +4 0731 085 476


Szent Anna-tó

Szent Anna-tó
Szent Anna-tó

A Szent Anna- tó a vulkanikus Csomád-hegység egyik kialudt kráterében alakult ki. A krátertó Románia egyik legismertebb természeti kincse, igazi csemege a természet szerelmeseinek. A bükk és fenyőerdő által körülvett tó valóban egyedi látványt nyújt. 2018 óta természetvédelmi megfontolásból tilos fürdeni benne. A Szent Anna-tó ikerkráterében egy hasonlóan izgalmas természeti csoda található, a Mohos-tőzegláp. Ezt kizárólag idegenvezető kíséretében lehet meglátogatni, és megcsodálni a különlegesen gyönyörű kis tengerszemeket (tavakat), melyeket még nem nőtt be a tőzeg. Megismételhetetlen látvány.

A medvék mindennapi látogatók e környéken. A bátrak medvelesen is részt vehetnek, természetesen szakszerű kísérő segítségével.

Medveles

A vadon élő állatok megfigyeléséről és a medvelesről bővebben a www.medveles.hu oldalon tájékozódhatnak.


Brassó

Brassó
Brassó

A Déli- és a Keleti Kárpátok találkozásánál fekvő Brassó Erdély egyik legszebb fekvésű városa, Bukarest után az ország második legnagyobb városa. A mai Brassó számos épen maradt gyönyörű városrészével, középkori falakkal körbevett belvárosával, tanácsterével, hangulatos középkori utcáival, sikátoraival csábítja és varázsolja el a kül-és belföldi utazókat.

Bővebben a városról itt olvashat.


Brassópojána

Brassópojána
Brassópojána

Brassópojána Románia egyik legjelentősebb téli üdülőközpontja. Brassótól 12 kilométerre, a Keresztényhavas északi lábánál fekszik.

A Románia területén elsőként alapított hegyi üdülő, az 1950-es évektől máig az ország legnagyobb, legfejlettebb, legnépszerűbb, és legdrágább téli üdülőközpontja.

Bővebben itt olvashat.


Barcarozsnyói vár

Barcarozsnyó, középkori kastély
Barcarozsnyó, középkori kastély

Barcarozsnyón található Erdély legnagyobb parasztvára, mely valószínűleg a XV. században épült menedékként az ellenséges támadások ellen. Ha ellenség közeledett, a rozsnyóiak felköltöztek a vár falai mögött fölhúzott lakóépületekbe és itt várták ki a veszély elvonulását.

Bővebben a várról itt olvashat.